ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Какво се крие зад жилище с бонуси?
Промоции, ниски цени на зелено превземат пазара на имоти.


22.04.2009

Жилище с джип, апартамент в центъра с обзаведена кухня, куп промоции, които превзеха през последните месеци пазара на имоти. Заради липсата на пари в кеш много строители започнаха да предлагат чудеса на потенциалните си клиенти. Това предизвика известен хаос на пазара и в Бургас. Брокери от местната структура на Националното сдружение "Недвижими имоти" алармират за последващи измами, незавършени кооперации заради фалирали предприемачи.

"В стремежа си някои фирми да направят сделка в условия на икономическа криза, бонусите и промоциите в особено големи размери са не само недействителни, но и опасни за купувача", категоричен е и управителят на строителната фирма "Евробилдинг Инженеринг" Георги Танев.

Според него това е по-скоро евентуален сигнал, че предприемачът изпитва временни затруднения или даже да няма идея как да довърши строежа.

Той е категоричен обаче, че ситуацията от 1997 година, когато десетки фирми фалираха и много бургазлии останаха с дом на хартия, няма да се повтори. Има малки компании, които в момента нямат ресурс да оцелеят на настоящия пазар. "Ние имахме нужда от отрезвяване и темпът, с който се строи в момента е реалния. Бяхме свидетели как в бума на строителството една кооперация в Бургас се строеше за около девет месеца, което се отразява в последствие на качеството. Реален срок за построяване на една сграда с РЗП от около 2000 кв.м е между 18-24 месеца", каза още Танев. Именно затова в момента темповете на строителство се върнаха към реалните. Замразени сгради в града има, но в процентно съотношение те не са повече от 5% от общите за града.

Високите печалби от 100- 200 % на строителите, които се спрягат сред обществото, са по-скоро мит. Въпреки кризата, стагнацията на строителния пазар, собствениците на топпарцели в Бургас не склоняват да свалят процента на исканите от тях обезщетения. Все още стойността на отстъпеното право на строеж е около и над 50% от бъдещата сграда. Това автоматично вдига себестойността на жилищата на около 650 евро на квадратен метър въпреки че цените на основните строителни материали се понижиха.

"Абсурдно е да се говори за печалба от 100-200%, такава печалба в строителството в момента не е възможна. Предвид допълнителните разходи, ангажиментите и гаранциите, които поема една строителна компания и непрекъснато променящ се бизнес климат цена от 900 – 950 евро в центъра, "Лазур", "Възраждане" и "Братя Миладинови" е реална пазарна", коментира още шефът на Евробилдинг Инженеринг.

Изхода от кризата той вижда в активна намеса на държавата, ускоряване на обществените поръчки и инфраструктурни проекти, активно усвояване на парите от Еврофондовете, привличане на чуждестранни инвестиции и създаване на атрактивен бизнес климат.

Женя АТАНАСОВА, в-к Черноморски Фар
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ