ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Пълна промяна за пазара на ваканционни имоти

15.12.2008

Ваканционните имоти започват да се превръщат в това, което трябваше да бъдат от самото начало, и в този обрат експертите виждат положителния ефект от кризата на един пазар, който до голяма степен беше движен от очакванията на купувачите за спекулативни печалби. Тя изхвърли този тип инвеститори и така преориентира предприемачите към клиентите, търсещи наистина имоти за ваканция и почивка. Глобалната криза постави строителите на ваканционни имоти пред един съществен и важен въпрос - има ли такива у нас? Те бяха почти единодушни в отговора си: истинският пазар тепърва започва да се развива в България.

Настоящето
За криза на пазара не може да се говори, смята Кънчо Стойчев. Според него пазарът изживява "оздравителен процес на глобално ниво", след като "банките на Запад са се превърнали в казина", а сегашната ситуация "е началото на края" на кризата. Тя пък била добре дошла за нас, защото ще трябва да бъде преосмислена концепцията за ваканционен имот в България.

Положително приема случващото се и управителят на "Планекс холдинг" Пламен Андреев. Проблемът за него е, че досега всичко се е развивало прекалено добре. Вече идва време на реформаторското мислене, на качествените и целенасочени проекти. "Трябва да легнем на дъното, кризата да отмине и ще видим кои ще оцелеят", каза той.

Проблемите
Ако досега на пазара на ваканционни имоти е имало продукти, които не отговарят на реалната потребност на клиентите, то тяхното време отминава. Пазарът се променя, а с това и типът купувачи на него. Отдръпват се тези, които купуват с инвестиционна цел, затова и броят сделки става по-малък. "Няма криза на ваканционните имоти, а на спекулативните сделки", каза Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на "Тера тур сервиз".

Неизпълнените обещания са една от причините, които изгониха част от клиентите в България, смята Юлиян Георгиев, управител на SimpliBulgaria. Той каза още: "Да не обещаваме мечти, нещо, което не сме сигурни дали ще можем да предложим. Инвеститорът стана внимателен, преценява. Затова трябва да реализираме истински неща."

Бъдещето
Съдбата на нелоялните и случайни инвеститори е те просто да останат зад борда, каза и Минчо Кралски от кредитния консултант "Финсити". Ваканционните имоти трябва да предлагат среда, подходяща за ваканции, а това означава за парти, голф, планина, море. "Трябва да се създаде среда, която да не бъде една и съща", смята главният изпълнителен директор на "Линекса пропърти" Ангел Лингорски. Освен това е нужно всеки проект да бъде насочен към определена целева група клиенти. Без среда няма как да има луксозни ваканционни имоти, категоричен беше и Кънчо Стойчев.

Изграждането на даден проект, насочен към бъдещия купувач, е тайната на успеха според Пламен Андреев. Предприемачът трябва предвиди как ще се развие във времето, да следи и да анализира пазара, дори и ако трябва, да заложи на малък, но качествен проект за сметка на по-голяма сделка.

"Бъдещето е в лайфстайл продуктите и в разнообразието на услугите, както и в изграждането на правилна концепция за проекта", добави Лъчезар Тодоров.
Източник: IndexImoti.bg
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ