ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Купувачите с пари в брой реализират изгодни сделки

08.12.2008

Значително намаляване на обемите на отпуснатите кредити и покачване на лихвите за част от продуктите показва месечният анализ на "КредитЦентър". Ноември се харктеризира и с лек, почти незначителен спад на средния размер на изтеглените кредити. За цялата страна през изминалия месец той е бил в порядъка на 38 694 евро. В доклада е отчетено, че съотношението евро/лева е 86/14, което ясно показва, че българинът се чувства по-сигурен с изтеглен заем във валута.

Според кредитния анализатор потребителите имат ново, различно поведение. Несигурни в бъдещето, те са вземали дългосрочните си финансови решения плахо, и то само след обстоен анализ на възможните варианти. В момента пазарът на недвижими имоти се движи от купувачи с пари в брой и сериозни доходи, които не се влияят съществено от кризата. През отчетения период те са се възползвали от променената пазарна ситуация и са реализирали изгодни сделки за уникални по своето местоположение и други характеристики имоти.

Като основна причина за спада на средния размер на ипотечните кредити в страната специалистите посочват по-високия процент самоучастие, който банките изискват. Данните показват и съществена промяна в срока на изтеглените кредити. През ноември най-много кредити са вземани за период от 26 до 30 години (26.47%), а най-малко - за над 30 години (5.9%). Част от потребителите на заеми са предпочели по-високи месечни вноски пред по-дълъг период на изплащане с растящи лихви, при които оскъпяването за целия период е съществено.

От "КредитЦентър" посочват, че решението на БНБ, да намали минималните задължителни резерви на банките, е положителна стъпка в посока осигуряване на повече свободен ресурс, който е възможно да бъде отпуснат като кредити. Очакванията им са тези средства да бъдат използвани най-вече за финансиране на малките и средните предприятия. Лихвите по кредитите едва ли ще намаляват, тъй като за момента приоритет на банките са депозитите, при които лихвите агресивно растат. В краткосрочен план професионалистите очакват задържане на нивата при слаба активност заради наближаващите празници и вече оформилото се общо настроение на изчакване.
Източник: StroitelstvoImoti.com
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ