ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Трети сме в ЕС по ръст на строителството през септември.

21.11.2008

България се нарежда на трето място по ръст на строителството в Европейския съюз през септември. Спрямо същия месец на миналата година секторът е нараснал със 17,7%.

Това сочат последните данни на Евростат, цитирани от в. Монитор.

За третото тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период на 2007 г., увеличението на обема на строителния сектор е оценено на 13,5 на сто.

Данните на Евростат сочат още, че на месечна база строителството у нас през септември е нараснало с 5,9%, което е значителен ръст в сравнение с августовския спад от 4,7 на сто.

Най-голямо увеличение на строителството през септември отбелязва Румъния. Спрямо миналия септември през този отчетеният ръст на сектора е 27%. След нея с 19,4% се нарежда Словения.

В същото време испанският строителен сектор преживява най-големия си спад от април насам. Той се измерва с намаление от 24,1 на сто спрямо миналия септември.

Подобно е положението и в Швеция, където строителството се свива с почти 20% за година. За сравнение през юли и август секторът е отбелязал увеличение съответно от 7,8% и 8,4%.

Средно за Европейския съюз обаче Евростат отчита отрицателен растеж на сектора от 3,1 на сто в сравнение със септември 2007 г. За еврозоната аналогичната цифра е 3,8%.

Впечатление прави, че за разлика от строителството на сгради в ЕС, което се свива с 4,2 на сто през септември, инженерното строителство се увеличава. На годишна база през септември то бележи 3,7% ръст в ЕС. В страните членки на еврозоната обаче прирастът отново е отрицателен (-2,6%).

През септември спрямо август 2008 г. най-много строителна дейност е кипяла в Словакия и Португалия, които отчитат нарастване съответно със 7,2 и 6,8 процента. Като цяло за ЕС обаче се отчита най-голямото свиване от април насам.

Отрицателният темп на растеж през септември спрямо август е 1,5 на сто. Сградното строителство през септември спрямо август се забавя с -2,3%, а инженерното строителството нараства с 3 на сто.
Източник: Imoti24.bg
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ