ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Добре дошли обратно на истинския пазар на имоти.

16.10.2008

"Добре дошли обратно на истинския пазар на имоти". Така се обърна Мартин Гиков, оглавяващ отдел "Финансиране на недвижими имоти" в Уникредит Булбанк, към посетителите на конференция за недвижими имоти на тема "Състояние и перспективи пред пазара на недвижими имоти в България: 2008-2010". Еуфорията, царяща на имотния пазар у нас през последните 3 години, е изчезнала. Дойде времето, когато за осъществяването на един проект са необходими проучвания и сериозно отношение, заяви Гиков, цитиран от Инвестор.бг.

По думите му, в момента няма достатъчно пари за осъществяването на всички запланувани проекти. Това, което наблюдаваме в момента, е пазар на сериозните играчи, които разполагат със собствен капитал, тъй като банките са повишили изискванията си за самоучастие с 10-15 пункта от началото на кризата. Той изтъкна, че финансовите институции "са оптимистично, но селективно настроени" към кредитирането на проекти за имоти.

"В момента икономиката ни изглежда стабилна, защото все още се усеща ефектът от мащабните чужди инвестиции, привлечени през последните години", обясни Иво Прокопиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), цитиран от "Дневник". Въздействието им обаче се изчерпва, каза той. "Около 55% от растежа на БВП идваше от имоти, строителство и финансови услуги. Сега и трите са тежко ударени от финансовата криза", посочи той.

Световната финансова криза беше централен фокус в дискусиите на десетки експерти от строителния, инвеститорския, туристическия и др. сектори, имащи отношение към пазара на недвижими имоти.

Според участниците в конференцията, кризата е отрезвила положително пазара. От началото на годината сделките с имоти намаляха, продажбите на жилища спаднаха чувствително, купувачите на ваканционни имоти се изтеглиха, интересът на институционалните инвеститори също се сви.

Кризата се отрази добре на пазара на имоти и е хубаво да имаме пауза. Моделът досега беше порочен", посочи Илиян Василев от "Делойт".

По думите на Прокопиев е необходимо в икономиката да се влее повече ликвидност, за да се запази стабилността й. Това би трябвало да стане под формата на по-ниски осигуровки, скъсяване на сроковете за връщане на ДДС, пише "Дневник".

"През последните години много българи успяха да получат ипотеки до 80-90% от стойността на жилището, имали сме случаи и до 100% от стойността на жилището. Този комфорт вече отмина“, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултанта КредитЦентър, по повод пазара на жилищни имоти, чиито темпове също бележат забавяне.

Домакинствата с общ месечен доход до 1500 лв. вече трудно могат да купят жилище, защото възможностите им стигат за кредит до 40-50 хил. евро, което не е достатъчно за покупката на имот в София и другите големи градове. Такива купувачи трябва да разполагат с по-голям дял собствен капитал.

Съветът на Тошев към масовия клиент е вноските му по кредита да не надвишават 50% от дохода му, като в някои страни това условие е до 39%
Източник: MediaPool.bg
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ