ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Бургаските наеми се изравняват с пловдивските

13.10.2008

Пазарът на търговски площи продължава да се развива основно под въздействие на увеличаването на предлагането на новите обекти. То се обогатява и с първите търговски паркове. Един ще има в Пловдив, а друг, чието строителство е планирано за началото на 2009 г. - в Търговище. В по-малък град, но на главния път София - Варна ще бъде изграден парк с площ 40 хил. кв.м, от които хипермаркет за хранителни стоки - 5045 кв.м площ, мол с магазини и заведения за хранене - 14 625 кв.м, магазини за техника, мебели и обзавеждане, строителни материали и др. Площите ще се отдават под наем, като началните цени за мола са между 12-20 евро за кв.м, а за по-големите магазини - около евро 8 за кв.м. Тези нива са близки до долната граница на цените за наем в софийските и пловдивските молове (5-20 евро на кв.м).

В сравнение с миналия месец на пазара не са настъпили съществени изменения в равнищата на наемите в сегмента като цяло. Средните нива в София се движат между 10 и 40 евро на квадратен метър на месец, във Варна и Пловдив - около 6 - 30 евро на кв.м, а в Бургас - 5 - 25 евро на кв.м. Във Варна магазините по главните централни булеварди достигат нива, близки до тези в столицата - 130 евро на кв.м месечно. За толкова се отдава под наем магазин с площ 29 кв.м в завършен вид. Цените на продажба в същия район в морската столица се движат между 10 и 13 хил. евро на кв.м.

В София най-скъпите магазини продължават да се предлагат по бул. "Витоша". Тук наемите се движат от 22 до 150 евро на кв.м, а продажбите започват от 6 хил. евро на кв.м и достигат до 47 хил. евро на кв.м. За най-високата цена може да се купи магазин от 85 кв.м. На централните софийски улици продажните цени са между 20 и 22 хил. евро на кв.м. Магазин на ул. "Алабин" с площ 22 кв.м се продава за 22 727 евро на кв.м.

Най-скъпите магазини в Пловдив също са в центъра. Наемните нива започват от 3 и достигат до 80 евро на кв.м. Магазин на ул. "Александър Батенберг" с квадратура 210 кв.м може да бъде нает за 57 евро на кв.м месечен наем.

В центъра на Пловдив цените на продажба започват от 630 евро. Тази е стойността на кв.м площ за магазин от 84 кв.м. Най-скъпите предложения са за 10 хил. евро на кв.м. По отношение на наемите Бургас, където доскоро те достигаха 50-70 евро на кв.м, сега се е изравнил с Пловдив. Тук най-високите нива в центъра са също 80 евро на кв.м. Толкова се иска на месец за търговска площ от 60 кв.м. Не е такава картината с продажбите, при които цените са наполовина на пловдивските. Магазин на централната ул. "Богориди" с площ 12 кв.м може да се купи за 4200 евро на кв.м. Максималните стойности на реалните оферти за продажба на магазини са от 5 хил. евро на кв.м. В морския град предстои изграждането на четири търговски центъра.
Източник: Indeximoti.bg
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ