ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
АРХИВ НОВИНИ    
Фирмите да не се надяват на по-ниски наеми за офиси

10.10.2008

Бизнесите, наематели на офиси, да не се надяват на значителни намаления на цените в средносрочен план, предупредиха основни участници на пазара. Представители на големи консултантски компании, собственици и предприемачи се обединиха около мнението, че очакваното голямо предлагане на площи в София няма да удари по наемните нива, поне не на качествените обекти.

"След тенденцията "нагоре" тя по-скоро ще бъде "стабилно". Всичко зависи и от това колко проекти се реализират", каза Елица Панайотова, изпълнителен директор на "Алфа дивелопмънтс", най-големия собственик и мениджър на офиси, отдавани под наем, в България.

Макар че ни очаква значително предлагане на нови сгради през следващите три до пет години, което поне ще удвои, ако не и утрои наличното предлагане от около 700 хил. кв.м в столицата, сроковете, в които то ще се появи на пазара, остават неясни.

"Нивата ще се задържат, защото има балансиране на търсенето и предлагането, но ще останат стабилни, защото голяма част от проектите няма да се случат", каза Панайотова, която участва в дискусия за пазара на офиси на конференцията за имоти BalREc вчера.

"Проектите, чието строителство не е започнало, няма да стартират и в следващата година - година и половина. Затова няма да има свръхпредлагане. За мен страх от прекалено предлагане на офис площи към днешна дата не съществува."

Освен с обемите на новото строителство потенциалните наематели ще трябва да се съобразят и с качеството му. "Не мисля, че всичко ще бъде построено, но построеното ще бъде заето, и не очаквам негативно влияние върху наемите. Потребителите на качествено пространство ще платят за него", каза Ралф Холанд, управляващ партньор в консултантската компания "Фортън интернешънъл".

Ръстът на наемите обаче вече спира, след като те нарастваха бързо в последните две години при липсата на предлагане на качествени сгради. "Определено има успокояване на наемните нива", каза Георги Танев от предприемаческата фирма "Евробилдинг интернешънъл". Той обаче направи уговорката, че за сградите с уникални местоположения цените ще растат, а за всички останали изискването на по-високи наеми ще зависи от качеството им.

Все пак в някои части на пазара наемите могат да намалеят, но това ще се отнася за стари сгради, такива, които нямат достатъчно паркоместа или имат други недостатъци. "При повишено предлагане на качествени площи много наематели ще се замислят за сградите, които заемат", каза Красимир Димитров, управляващ партньор в консултантската фирма Source Real Estate Advisors. Затова той очаква спад на цените при некачествени сгради, които сега се отдават твърде скъпо.
Източник: Dnevnik.bg
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ