ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стени



УСЛУГИ




НОВИНИ




ПУБЛИКАЦИИ




АРХИВ НОВИНИ    
Небостъргач в София? Рекламен шум!

10.10.2008

Цена на земята от 30-35 евро/кв. м обезсмисля индустриалните проекти

Въпреки многото обявени проекти за строителство на високи сгради в широкия бизнес център на София, надали в скоро бъдеще в столицата ще се издигне небостъргач. Това становище защитиха няколко експерти от пазара на недвижими имоти на конференцията BalRec в София. Те се аргументираха с високата цена на този тип строителство и недостигът на подходящи терени.

Идеята "небостъргач" се експлоатира с рекламни цели, за да се вдигне шум около дадена компания, смята Красимир Димитров от агенцията за имоти Source Real Estate Advisers. Според него невъзможно е да се случат всички обявени проекти за офиси и световната криза, която удари финансовите пазари и тези на недвижимите имоти и строителството ще окаже оздравителен ефект. Ралф Холанд от Forton International също смята, че ще бъде построено реалистичното количество нови площи, които ще бъдат абсорбирани и клиентите ще платят исканата цена. Така ще бъде постигнат по-устойчив пазар от Варшава например, каза той.

Около 7-7,5% е доходността от офис площи към момента, смятат експертите. По проект в близките няколко години се очаква да излязат на пазара около 2.5 млн. кв. м офис площи в София, но това най-вероятно няма да се случи, като едва половината от тях ще бъдат финализирани, прогнозираха експертите.

Сред основните тенденции на пазара е новите офис сгради да се строят извън централната градска част, защото натам се насочва търсенето. Накрая в центъра ще останат само тези компании, които имат реална нужда да присъстват там.

В същата посока - от центъра към периферията на градовете е тенденцията и при оформянето на нови индустриални зони. Силното поскъпване на цената на земята и на строителството обаче карат много инвеститори да преосмислят и да се откажат от своите проекти, коментираха специалисти на конференцията. Според тях собствениците на земя трябва да се съобразяват с исканата цена или ще отблъснат инвеститорите. С 30 на сто е поскъпнало строителството от началото на годината, а желязото - с 40%. Търси се добра локация, обикновено до оживени пътища и магистрали, а цена на земята над 30-35 евро води до липса на рентабилност, коментира Александър Танев от Forton.

Има места, които са с добра локация, но няма друга изградена инфраструктура, смята Валери Андреев от Индустриалната зона Парк Русе. Според него, за да стане един терен атрактивен, той се нуждае от наличието на различни видове транспорт и цялостна инфраструктура, като електричество, телекомуникации и др. Експертите смятат, че спряното финансиране от еврофондовете за инфраструктурни проекти е рефлектирало и проектите за изграждане на индустриални площи.

На форума стана ясно, че около София се изграждат четири индустриални парка. В експортната стратегия на правителството се предвижда изграждането на 120 индустриални зони в България за шест години.
Източник: Dir.bg
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ