ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
ПУБЛИКАЦИИ    
Гилдията скача срещу предлаганите ниски цени на зелено
Интервю на Женя Атанасова с Управляващия Директор на Евробилдинг Инженеринг


26.01.2009

Въпросът колко струва строителството в Бургас вълнува както гилдията така и клиентите през последните няколко месеца, когато пазара започна да буксува и се появиха първите евтини оферти. Как реагират строителните фирми в Бургас на рязкото падане на цените на зелено? В Бургас като град официалните стойности са 299 евро на квадрат, а в Слънчев бряг – 400 евро.
Строителните компании и инвеститорите, които предлагат такива цени са отдавна и доста коментирани. На останалите фирми в бранша, както и на самите клиенти им е ясно, че цитираните цени са абсолютно нереални и ако ги има, то обяснението може да бъде само, че собственика на проекта има сериозни финансови проблеми и резултата е или невъзможността да се финализира дадения проект или да е за сметка на много ниско качество на строителството. За рязко падане на цените не може да се говори, не и в нашия регион. По-скоро се наблюдава едно отрезвяване на пазара на имоти и понижаване на цените с 5 до 10%, но не и драстично намаление.

299 евро в крайна сметка е цена за проекти, които се изпълняват в рамките на 3 -3.5 години. Така клиентът се ангажира през това време да погасява вноските и в случая се получава, че той кредитира самият строител. В предвид скъпите кредити на банките, това не е ли формула, която може да се наложи във времето в Бургас и да срине пазара?
Пазарът на недвижими имоти в Бургас би се повлиал от сериозен играч, който има правилен подход и добра ценова политика. Реакцията, която наблюдаваме в момента, строители предлагащи 299 Евро на кв.м. за ново строителство на зелено е по-скоро първосигнална, не добре обмислена и аз съм сигурен, че ще доведе да сериозни проблеми за тях и в последствие за техните клиенти. Но да се стигне до срив на пазара е абсурден сценарий. Във връзка с прословутите 299 Евро бих искал да добавя, че една простичка икономическа обосновка въз основа на изминалите няколко години ни дава ясна представа, че инфлацията и постоянното покачване на цените, както и цената на труда са фактори, заради които е невъзможно на такива цени да се строи и то със стандарти, отговарящи на нормативните уредби.

Каква е себестойността на качественото жилищното строителство и тази на ваканционното, която според мнозина всъщност е по-евтина?
Реалната себестойност на строителството е около 320 Евро до тапа за жилищното строителство и 420 Евро до ключ за ваканционното без ДДС. Такива са цените при заложено добро изпълнение при разумни срокове. Когато се строи на обезщетение то тогава себестойността логично се покачва като може да достигне 2 пъти повишение на базисните цени. Искам да се обърна внимание пак на цената от 299 Е. Всеки сам може да си направи изводите какъв би бил резултата от строителство на тези цени. За мен такива цени са ясна индикация за занижено откъм качество строителство със съмнителни изгледи да се завърши във времето в нормален вид.

Според мнозина цената на труда започва също да се срива заради стотиците освободени строителни работници. Какво е вашето мнение?
Донякъде е така. Лощото в случая е, че на пазара на труда се появяват много работници със съмнителни качества. Проверените и доказалите се във времето изпълнители, с които работи всяка строителна компания, са на непроменена висока цена. За качественото изпълнение не може да се прави компромиси, не трябва да се спестява от труда на работниците. Строителството освен от качествени материали има нужда и от специалисти като съчетанието от тези два компонента е решаваща при реализацията на всеки проект. Моето лично мнение е, че нашия бранш се нуждае сериозно от квалифицирани кадри. И затова доказалите се изпълнители си остават скъпи.

До колко е рисковано в днешно време да се подписва договор на зелено, тъй като с него не се купува реално собственост?
Моят личен съвет към всеки, решил да закупи определен имот на зелено е да се насочи към големи фирми с утвърдено име. Трябва да са предпазливи както към офертите с високи така и към офертите с безумно ниски цени. Желателно е да се използват услугите на юрист. При тези обстоятелства риска би бил сведен до минимум. За да няма съмнение относно завършването на определена сграда е важно да се работи с утвърдени имена, които не дават гръмки и нереални обещания и парамметрите по конкретната сделка са ясно и точно формулирани. Няма да се уморя да апелирам потенциалните купувачи да са особено внимателни към привидно ниските оферти на пазара. Аз лично не бих се изкушил да закупя каквато и да е стока на нереално ниска цена. А и кой би го направил....

Как ще се променят според вас цените на строителтелството през следващите 12 месеца и какъв ще е ефекта върху пазара?
За момента пазарът на имоти е относително стабилен. Не очаквам драстични намаления или покачвания. Влияние оказват много фактори на икономическо и политическо ниво като роля играе и зависимостта ни от ЕС. Крайна оценка или точна прогноза е трудно да се даде, но в общи линии моите очаквания са за стабилни нива на пазара на градското строителство с плавно покачване на ценовите нива в рамките на 3 до 8% до края на годината и един непредвидим пазар на ваканционните имоти като се запазват високи цени на имотите с уникални локации като първа линия или с вкючени много атракциони и екстри. За всички останали ваканционни имоти по Черноморието цените ще останат същите или ще се понижат.
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ