ДЕЙНОСТИ

  • Инфраструктурни проекти
  • Водопроводи и канализации
  • Пътища и мостове
  • Високо строителство
  • Масивни метални и стоманобетонни конструкции
  • Брегоукрепване
  • Укрепване на изкопи, пилоти и шлицови стениУСЛУГИ
НОВИНИ
ПУБЛИКАЦИИ
ПУБЛИКАЦИИ    
Заваляха строителни промоции
Безплатен обяд няма, в повечето случаи купувача плаща по един или друг начин бонуса, категорични са от водещите фирми


21.01.2009

През последната година се появиха първите "промоционални" оферти за ваканционни имоти при продажба на апартаменти. Най-често предлаганият "бонус" при покупка беше нулевата комисиона за посредническата агенция или безплатно обзавеждане на жилището. През последните месеци обаче предприемачите станаха още по гъвкави след като финансовата криза ги притисна до стената. Появиха и такива, които изместиха изцяло функциите на банките. След като финансовите институции спряха кредитирането за имоти в строеж, местни строителните компании започнаха да ухажват клиентите си с равни вноски без лихва за инвестиция на зелено. В крайна сметка тази формула излезе печеливша, сделките са налице. Десетки подобни оферти излизат ежемесечно по медиите. За това какво можем да очакваме от пазара през следващите месеци се обърнахме към една от водещите бургаски фирми "Евробилдинг Инженеринг".

"Нормално е, когато сделките на пазара на недвижими имоти не са толкова много да се появят различни видове стимули от страна на инвеститорите с цел да се поощри евентуалния купувач", коментира управителят на компанията Георги Танев. Според него разликата в настоящия момент е, че докато преди време евентуалните бонуси се калкулираха в цената и тази стратегия беше успешна за привличане на клиенти, то сега инвеститорите трябва наистина да се лишат от част от печалбата си за да успеят да финализират съответната сделка.

Схемите на изплащане вече изцяло се съобразяват с потребностите и възможностите на купувача. Интересите на клиента са на преден план и повечето сделки се правят с индивидуален финансов график, който е по-изгоден за самите клиенти, а не за инвеститора. Според Танев това е нормално и отговаря на настоящата ситуация на пазара. Все повече се сключват сделки с минимални или без авансови вноски, с малки месечни вноски, плащанията са съобразени с индивидуалните възможности на купувача, в повечето случаи са неравномерни и за различен период от време.

"Внимателно избраните ни локации и високото качество на строителството са нашето най-голямо предимство. Ние не сме склонни да предлагаме бонуси като автомобили, безплатно обзавеждане за сега", обясни обаче Георги Танев. Според него инвеститори, които прилагат прекалено много от тези хватки с цел реализиране на сделка са рискови и е нужно голямо внимание от страна на потенциалните купувачи.

"Както знаем безплатен обяд няма и в повечето случаи купувача си плаща по един или друг начин бонуса. С компромис в качеството на изпълнение от страна на строителя", категоричен е шефът на "Евробилдинг Инженеринг".

Много фирми предлагат собствен лизинг от 3 до 5 години с равни вноски без оскъпяване, което е прекрасна предпоставка за сключване на сделка. Танев обясни, че в тези случаи е редно да обърнем внимание на риска от подобна сделка и възможностите на инвеститора да завърши качествено и на време проекта си. Също така и продавача придобива право на собственост едва след като е изплатил изцяло имота, което прави сделката рискова за него. Кредитирането от финансова институция е далеч по-добър вариант от собствения план на лизинг от страна на строителните предприемачи.

Също така инвестицията на зелено зависи много от нейната локация. Това е особен вид сделка, при която движещата сила за купувача е да си гарантира покупката на имот в сграда, преди тя да бъде реализирана.

"Когато имаме налице хубава локация и коректен и доказан строител, то единствения начин да си сигурен, че ще направиш инвестиция там е такава сделка", обясни той. Необходимо е вложението в недвижим имот да се прави след като се придобие идея за потенциала и реализацията му за в бъдеще. Това може да се направи с имот на добра локация с очаквана висока възвращаемост.

"Шанса да се сдобием с такъв имот чрез покупка на зелено е в пъти по-висок, отколкото при завършване на сградата", коментира още Танев.
 
© Copyright 2004 - 2009. Евробилдинг Инженеринг ООД. Всички права запазени!
Част от холдинг LifeStyle Developments ™
Карта на сайта | FAQ